Ђорђе Делић, уметнички руководилац… „Чувамо традицију“

Културно-уметничко друштво „Севојно“ основано је 1954. године и оснивач је тадашња фабрика Ваљаоница бакра и алуминијума. Основали су га радници, као место где ће се скупљати. Зато су основане многе секције од драмске, народни оркестар, фолклорни ансамбл, тамбурашки оркестар, рецитаторска секција и много других секција. На крају су опстали фолклор и народни оркестар.

После 63 године фабрике су и даље иза нас и спонзоришу. КУД тренутно броји око 350 чланова, распоређених у 12 секција, почев од школе фолклора за најмлађе, старијих школа фолклора, дечијих ансамбала, до првог ансамбла и секције ветерана и рекреативаца. Секција рекреативаца је почела да ради од ове године, а ту су људи који никада се нису бавили фолклором, а желе да науче да играју разне игре  рекао је Ђорђе Делић, уметнички руководилац ансамбла.

Недавно је у Чачку одржана 18. републичка смотра фолклорних аматерских ансамбала и КУД-ова Србије у организацији Савеза аматера Србије, на којој су чланови „Севојна“ однели прво место и златну плакету.
Учествовало је 18 ансамбала из целе Србије, који су пре тога прошли предквалификације у својим регионима. Сваки ансамбл је имао задатак да се представи са програмом у трајању од 25 минута. Није смело да се прекорачи, што је мало компликовано, јер треба да се изведу две тачке, да се прикаже костим што аутентичније, а да се укључи народни оркестар. Ми смо се представили са влашким играма и песмама из Кобишнице, са блоком песама из Врања и свадбеним обичајима из Врањског поља“  рекао је Делић.
По оцени стручног жирија, КУД „Севојно“ је оцењено као најбољи ансамбл.

До сада је ово културно-уметничко друштво било увек при врху у Србији, стизале су многобројне награде, али ово је први пут да буду први и освоје златну плакету.
Од максималних 100 бодова имали смо 97,6 и били смо прво злато. Генерално, били смо најмлађи ансамбл, јер сви ансамбли имају људе са факултета и старији, а код нас су скоро све средњошколци. Играчки ансамбл је наступио са 30 девојака и 18 момака, и наступило је 15 чланова оркестра. Било је пет ансамбала из Војводине, два ансамбла из Београда, три ансамбла из Ужица, Краљево два, цео југ је имао један ансамбл, био је један ансамбл из Мачванског округа и са Косова два ансамбла“  рекао је Ђорђе.

   Ђорђе Делић (десно) на пријему награде „Ужичанин године“ у свечаној сали Скупштине града Ужица

Уметнички руководилац, у овом случају наш саговорник, бира програм шта ће се радити за такмичење, осмишљава и припрема играче. Сада имају две године да се спреме за следећу смотру и већ сада размишљају о наредном наступу.
Покушавамо да проширимо програм, да имамо кореографије са целе територије Србије. Претходних година смо се представљали углавном са играма и обичајима из Ужица, али морамо да идемо и даље. Трудимо се да на нашем репертоару заступимо све, да имамо игара из Војводине, Баната, Бачке, игре из околине Београда, игре са целог ужичког региона, а југ је најзаступљенији због мелодија музике и атрактиван је за публику. Можда највише игара имамо баш из тог дела Србије“  објаснио је Ђорђе.


У последњих пар година, 2010. године у Пожаревцу су освојили друго злато, а прошле године дечији ансамбли су освојили прва места на „Златном опанку“ у Ваљеву и прво место на дечијем фестивалу фолклора у Краљеву…
Ансамбл сваке године бар три до четири пута путује у иностранство. Први ансамбл ће ове године бити гост на међународном фестивалу у Бугарској и требало би да гостују у Италији. У суштини, фабрике стоје иза нас и ми смо од ретих друштава у Србији која има подршку од предузећа. Чини ми се само да још Пошта Србије има свој ансамбл. Иначе, у Србији једини професионални ансамбл је „Коло“- рекао је Делић.

Он се нада да ће у будућности имати још више чланова, јер је то начин да се сачува наша традиција.
У Ужицу имамо три друштва која стварно раде. За овако мали град имамо преко хиљаду деце која играју фолклор. Позивам све љубитеље фолклора да нам се прикључе и играмо заједно. Трудимо се да се представимо што боље. Ми из нашег ансамбла имамо двоје које играју у професионалном националном ансамблу „Коло“, чиме ретко који ансамбл у Србији може да се похвали“  рекао је Ђорђе.

Ужичка недеља – З.Ј.

С поштовањем Веб тим ансамбла „Севојно“
у Севојну, 15априла 2017. године

Повезано